Hajrá bátor gasztroutazók! Itt van 5 furcsa és bizarr étel Európából!

 Gondoltam körbenézhetnénk és kicsit kiszélesítve a blog témakörét átpillanthatunk a gasztronómiába is. Elsőnek egyből egy ütős dologgal kezdünk. Utánanéztem mik azok az ételek Európában amikre mi szomszédok azért felhúzzuk a szemöldökünket és kissé vonakodva vagy egyáltalán nem is kóstolnánk meg. Persze ha valóban számunkra bizarr fogásokat keresünk egy kontinenssel arrébb szinte minden egy durva és horrorisztikus boszorkánykonyha hozzávalójának fog tűnni kivéve talán a halat és a csirkét, de nem kell ennyire messze mennünk, hogy nagyot nézzünk.



Hákarl, a rothasztott cápahús

Mivel - szerencsére - a közelünkben nem nagyon úszkálnak cápák, ehhez a fogáshoz kicsit messzebb kell utaznunk, ugyanis ezt az érdekes és kissé bizarr ételt Izlandon fogyasztják. Elkészítése némi türelmet kíván, mert a 12 hetes gödörben való érlelés ideje után felakasztják száradni és csak utána fogyasztják.



Surströmming

A svédek egy veszélyes étele a következő, és ha külsőre nem is tűnik annak a szagánál kevés rosszabb dolog létezik. Az erjesztett halivadék is több mint két hónapig készül, sajnos az ízéről nem találtam leírás mert mindenki elmenekült amint megérezték az étel szagát. Állítólag a konzervek az erjedés miatt felpúposodnak és ezért robbanás veszélyesek is...



Haggis

Egy irodalommal kapcsolatos fogás a következő, Skóciából. A Haggis, vagyis a töltött birkabendő a skót Robert Burns költő születésnapjának ünnepi fogása.



Casu Marzu

Ugye mondtam, hogy nem kell Ázsiáig menni ha élő rovarokat szeretnél látni az étlapon? Elég ha Szicíliáig utazol, ugyanis ott létezik egy sajt amiben még élő nyüvek tekergőznek és helyiek szerint ettől olyan puha és lágy.



Milbenkase

Mielőtt még azt mondanánk, hogy óh hát a déli bolond olaszok... nézzük meg mi a helyzet a németeknél. Meglepő de ott is találni olyan sajtot aminek az ízét az ízeltlábúak és annak munkái tesznek karakteressé. A Milbenkase szintén egy sajtfajta csak itt az atkákat veszik rá rozsliszttel a puhításra és érlelésre.



Ti megkóstólnátok őket? Hajrá bátor gasztroutazók!

You Might Also Like

0 megjegyzés